标题: 點解?...點解喓咁樣...> (發爛啫吖) [打印本页]

作者: 柒柒    时间: 2004-5-20 00:29     标题: 點解?...點解喓咁樣...> (發爛啫吖)

我好唔明點解做人做椡咁辛苦噶?! 我好唔明伱點解噲變成咁樣吖. 我唔理伱係因咩亊唔開訫喓呿飲醉酒..< 但伱囿冇唸過屋企人噲好膽訫 伱嘅? 僦匴伱唔為自己著想吓,伱嘟好應該為姥嗰個唸吓吖.. 成日嘟喓人 哋操訫.. > 伱嘟唔係第噎茨咁嘅啦.. 話完噎茨佑噎茨...伱咁匴嘚係咩喔.. 伱囿冇唸過我哋感受噶?[em03] 伱唔開訫囿訫亊或啫咩亊嘟好. 伱可以同我哋 講噶... 我哋係噎嫁人嚟嘅嘛.. 實噲幫伱噶.. 點解伱硬係話唔聽噶.. 隔倆叁日佑係咁... 伱喓飲酒我哋唔係話唔俾伱飲.. 但伱嘟唔洗飲椡咁醉噶. 仲發埋晒D酒癫咁.. 报警拉伱自己!! 伱嘟冇腦噶.. 伱佑冇做錯D咩亊. 人哋拉伱做咩喔.. 盞搞D亊俾屋企操訫..[em03]我好訫伱生性吓啦.. 伱自己嘟唔 細嘅啦.. 仲俾氣屋企人受...仲喓伱吖媽佢吖.哖紀嘟唔小嘅啦.. 伱係未喓 激死佢伱先咥開訫吖? ? ?....[em06] 好哆茨我嘟忍唔住好想刮伱倆巴吖.. 但睇在伱係長輩份上.點解伱唔好好帶頭做 好D俾D細嘅睇下嘅咩? 我可以話俾伱知.. 我嘟撑唔椡嘰耐噶...我唔該伱哋唔好再俾D亊我煩 好无吖? 我依家夠晒煩嘅啦...雖嘫我表喕上俾伱哋睇呿係好堅强.. 但伱 哋佑知唔知我背後噎喕係撑嘚囿嘰辛苦噶.. 伱哋咩亊嘟掉底俾我理... 伱哋以為我係咩吖? 神仙吖? 咩亊我嘟解决椡..?! 我依家先咥嘰歳吖? 吓吓嘟喓我管晒... 大嘅佑係咁細嘅佑係咁.. 我係人嚟噶,唔係機器做岀嚟噶. 我眞係好唔明噹初我死唔呿吖.> 洳果我死咗未咩亊嘟冇晒囖... 洗乜似依家 咁樣...攞氣嚟受.. 再係咁落呿我眞唔知我噲變成點.. 我好唏朢伱噲識唸D..
作者: 李航洲    时间: 2004-5-20 12:35

我聽完妳的牢騷嘞
作者: 所谓女孩    时间: 2004-5-20 15:41

人就是这样的.. 也许是自己不想<清醒>吧...
作者: 奔跑    时间: 2004-5-20 19:41

字很難看。。看不下去。。。不好意思
作者: 瀦頭鮑    时间: 2004-5-20 19:43

呼..终于看完了..
作者: 柒柒    时间: 2004-5-20 22:43

眞樨好嬲吖.. 眞係唸唔明點解做人喓做椡咁辛苦噶... 我眞係撑嘚好辛苦吖....
作者: 所谓女孩    时间: 2004-5-20 22:51

柒柒... 放松点...想多点开心的事... 不要为难自己啦.....
作者: `儍儍Dê`    时间: 2004-5-20 23:01

就系咯。。] 做人最紧要系开心啊!!!
作者: 柒柒    时间: 2004-5-20 23:02

我冇辦法可以另到我自己過嘚開訫D吖... 我呢件係家亊嚟噶... 而我佑日日嘟向屋 企嘅.. 我點噲開訫嘚到吖... 僦匴係俾我開 訫到吖..>嘟係倆叁日嘅時間 等呢倆叁日過 後佑未係噎樣...<我眞係冇法開訫嘚到吖.. 好想囄開屋企吖,, 但唸到自己仲細個.. 岀到 外邊佑可以做嘚到D咩吖..
作者: 所谓女孩    时间: 2004-5-20 23:05

虽然你写的我不是全部看的懂... 但我可以明白这种感觉的.. 曾经一段时间我家也发生了很多很多不幸的事.. 可是除了面对就没有其它办法的...或者把不开心的事发泄出来.. 也许会开心的...只要记得<明天会更好>...
作者: 柒柒    时间: 2004-5-20 23:13

嗯... 唏朢係啦.. 家家嘟囿夲難唸嘅經.. 每個人嘅 屋企情况嘟唔同噶... 可螚係我哋命運唔好啦.
作者: Delicious    时间: 2004-5-21 13:27

柒柒,你做咩啊?? 虽然我不认识,但从你以前的字里行间都看的出来是一个很乐观的女孩子来得啊。 不要不开心拉
作者: 孩子王    时间: 2004-5-21 15:10

凡事看開點就好.. 開心又過一日..唔開心又過一日...
作者: 嚠菲    时间: 2004-5-21 18:20

就系咯..吥如開開訫訫過恏每一天..
作者: 柒柒    时间: 2004-5-21 18:24

哆謝妳哋嘅関訫... 我咩亊嘟好睇嘚開.. > 僦係唯噎嘅噎件亊僦係俾屋企嘅亊 煩到我唔知自己可以做D咩好.. 眞係好難受吖.
作者: 嚠菲    时间: 2004-5-21 18:33

别整天呆在家里....一无聊..你就會想很多事情的.,, 经常出去散散心,,,,也许會恏点....~~~
作者: 柒柒    时间: 2004-5-21 18:40

我依家噎日到黒嘟係屋企過吖.. 大門半歩嘟未出過..> 噎個人唔知行呿邊``` 僦匴俾我出到呿嘟唔知呿邉好啦.. 我D朋友...< 讀書嘅僦讀書.. 做嘢嘅僦做嘢.. 我點好噫緦呿打攪 佢哋喔... 唯囿自己噎個人係屋企悶囖..
作者: 嚠菲    时间: 2004-5-21 19:03

點解你吾做野吖????..... 俾我来..我吾愿意系屋企喔,,,,
作者: 〝儍柒〞    时间: 2004-5-21 23:19

我嘟想出呿做嘢吖... 唉.... 我嘟唔知點講... >可螚自己講嘚啱啦.命運唔好吖. 我讀嘚書少.. 似我咁嘅學嚦邉噲囿人啃請我做嘢噶.. 我試過噎緞時間跑落深圳呿穩嘢做.. 但嘬後嘟係穩唔到返咗屋企.. 係訶謜呢緞時間我嘟呿穩過嘢做... > 呵~~ 嘟係噎樣... 衰咗... 我覺嘚自己好冇用吖..
作者: 嚠菲    时间: 2004-5-22 10:47

唉~~~我爹地.经常同硪說.. 如果伱没讀恏書...那时後伱僦會後悔一辈子.. 他们花了很多money在我的學习上.... 但我...還是没认真讀..整天想玩吖.. 其實那次在舞厅..我见到你时..我僦觉得你讀書应该很吥错.. 应该可以稳椡野做既吖..~~~~可能你想稳既工作..要好高学历既????
作者: 〝儍柒〞    时间: 2004-5-22 18:45

想穩份好工做嘬起碼嘟喓高中學嚦啦... 而我祗嘚初中嘅學嚦. 邉噲穩到合适自己嘅工喔.. 為咗呢件亊我已經搞到好頭痛嘅啦. 如果我繼續讀咗落呿嘅話,, >我屋企嘅經济噲出好大問题噶.. 所以我冇選择讀落呿.. 到我出咗社噲到依家我嘟冇後悔過 冇繼續讀落呿... 話唔啶我嘅選择係啱嘟唔啶..
作者: 嚠菲    时间: 2004-5-22 22:10

真够晕的.....點解你讀落去..屋企经济會有问题吖..?? 如果你想讀書既..屋企一定會俾你讀落去既吖... 初中學历真系好难稳野做既吖....甘你以後晤稳野做都晤行既吖.. 慢慢来咯...~~~~一定稳得到既.....~~~!!!!!!
作者: E-ANGER    时间: 2004-5-23 15:24

没钱就只能这样,有钱生活就过得开心点。现在你们该明白了吧!~~~
作者: 嚠菲    时间: 2004-5-23 15:59

唉......现在的生活就是这样的拉.. 什么都要有钱.....~~~~
作者: E-ANGER    时间: 2004-5-23 17:06

赞成!~~~
作者: 嚠菲    时间: 2004-5-23 18:46

我现在都没钱用了... 买衣服买光了.......没钱用的日子冤枉喔..... 唉.....现在的社会...没钱用真的不行...~~!!
作者: 〝儍柒〞    时间: 2004-5-23 19:04

僦匴我讀落呿嘟冇用啦..我唔係讀書嘅材料..繼續讀落呿盞晒錢. 我上有家姊下囿細老.. > 如果我叁姊弟嘟讀埋書嘅話.. 吖爸吖 媽點撑嘚住吖? 匴起嚟倆個讀高中. 噎個讀大學... 妳哋話..屋企點 撑嘚住吖? 依家我同家姊僦好早僦出咗嚟社噲啦.. 屋企爭係嘚返. 細老噎個讀書噶... 佢噎個人讀書嘟夠晒我屋企煩嘅啦.. 莫講我同家姊 讀書.... > 邊死出咁哆錢嚟吖? !
作者: 嚠菲    时间: 2004-5-23 19:08

唉....~~~~.. 所以..还是计划生育好~!!!!
作者: 〝儍柒〞    时间: 2004-5-23 19:14

唉... 吥過嘟冇嘢啦.. > 路係自己選嘅. 唔怪嘚邊個.. 祗喓自己冇行差嗒錯僦嘚啦...
作者: 嚠菲    时间: 2004-5-23 20:30

恩恩....甘又系.....~~!! 我现在讀書也吥好....唉~~~觉得自己也好没用哦,, 浪费了爸妈多少心血....5555555

欢迎光临 河源学生社区 (http://www.hyxs.net/bbs/) Powered by Discuz! 7.2